Blogi

Etakokous pstukiyhteys

 • fi-FI
 • English (UK)

Budjetti ja liiketoiminta

Liiketoiminnan suunnittelu

Liiketoimintasuunnitelma on välttämätön työkalu, kun olet perustamassa yritystä. Tarvitset sitä sinun ja mahdollisen tiimisi avuksi, jotta pystytte suunnittelemaan ja valvomaan kaikkia mahdollisia yrittämiseen liittyviä toimia.

Yksi tehokkaan ja tuottavan liiketoiminnan kulmakivistä on sen johdonmukainen suunnittelu ja strategisten tavoitteiden asettaminen. Tavoitteiden on oltava konkreettisia, huolellisesti suunniteltuja ja realistisia, mutta samalla riittävän haasteellisia.

Hyvä liiketoimintasuunnitelma on sellainen, josta käy selkeästi ilmi

 • yrityksen toiminta
 • toimintaympäristö
 • ansaintalogiikka

Ratkaisevaa ei ole liiketoimintasuunnitelman pituus, vaan se, että voidaan nähdä yrittäjän perehtyneen aiottuun liiketoimintaan mahdollisimman monipuolisesti. Ilman kunnollista liiketoimintasuunnitelmaa moni asia jäisi todennäköisesti kokonaan miettimättä.

Liiketoimintasuunnitelmia kritisoidaan siitä, että ne eivät ole oikeastaan kuin "kuvitelmia tulevaisuudesta" ja niiden tarkoituksena on etupäässä tehdä vaikutus muihin ihmisiin. Todellisuudessa liiketoimintasuunnitelman päätehtävänä on auttaa vähentämään niin sinun kuin tiimisi riskejä ja turhaa stressiä. Liiketoimintasuunnitelmaan järjestetään ja tallennetaan kaikki merkittävät yksityiskohdat projektistasi siten, että kaikki mahdolliset heikkoudet ovat nopeasti tunnistettavissa ja korjattavissa.

Liiketoimintasuunnitelma on verrattavissa toimintaohjeeseen. Sitä pitää päivittää säännöllisesti ja kehittää jatkuvasti.

Liiketoiminnan suunnitteluun on olemassa paljon oppaita. Monet niistä ovat maksuttomasti saatavilla esimerkiksi pankeista. Apua ja vinkkejä liiketoimintasuunnitelman laatimiseen saa muun muassa uusyrityskeskuksista tai osoitteesta https://www.suomi.fi/yritykselle.

Budjetointi

Yrityksen talouden hoitaminen edellyttää tarkkaa suunnittelua ja aktiivista valvontaa. Budjetti on yrityksen tulevaa toimintaa varten laadittu rahamääräinen toimintasuunnitelma. Budjetoinnilla taas tarkoitetaan varsinaista budjetin laadintaa. Budjettikaudeksi nimitetään tulevaa ajanjaksoa, jolle budjetti laaditaan. Yleisin budjettikausi on joko kalenterivuosi tai kirjanpidon tilikausi, joka voidaan halutessa jakaa lyhyemmiksi tarkkailujaksoiksi.

Budjettia ei suositella pitämään pelkästään ennusteena tai arviona yrityksen tulevasta taloudesta, vaan sen tulisi olla aktiivinen toimintasuunnitelma, joka tähtää mahdollisimman tuottoisaan taloudelliseen tulokseen. Kun taloudelliset tavoitteet asetetaan sopivan kunnianhimoisesti, on todennäköisempää, että päästään parempaan tulokseen verrattuna siihen, että tavoitteet ovat vaatimattomat tai niitä ei ole ollenkaan. Toisaalta jos on vasta perustamassa yritystä, sen taloutta suunniteltaessa tulevien tuottojen ja kustannusten arvioinnissa kannattaa noudattaa varovaisuutta, jotta yritystä ei perustettaisi kuitenkaan liian optimististen ja epärealististen odotusten varaan.

Yrityksellä voi olla useampia erilaisia budjetteja, joiden muodostamaa kokonaisuutta kutsutaan yrityksen budjettijärjestelmäksi. Tulosbudjetti on pääbudjetti, joka ennustaa yrityksen tuloksen muodostumista tulevalla budjettikaudella. Tulosbudjettiin liittyviä osabudjetteja ovat mm. myyntibudjetti sekä muuttuvien- ja kiinteiden kustannusten osabudjetit.

Budjettien tehtävänä on auttaa yrityksen johtoa:

 • toiminnan suunnittelussa; suunnitellaan yrityksen tulevaa toimintaa ja asetetaan yritystoiminnan taloudelliset tavoitteet
 • toiminnan tarkkailussa; budjettikauden aikana seurataan miten hyvin suunnitelmat ovat toteutuneet ja missä kohden ja kuinka suuria eroja on syntynyt, jonka jälkeen selvitetään erojen syyt ja ryhdytään tarvittaessa toimenpiteisiin
 • yrityksen eri toimintojen yhteensovittamisessa; esim. budjetoidun myynnin mukaan suunnitellaan tulevan budjettikauden ostot, työmäärän mitoitus, markkinointi-toimenpiteet jne.

Budjetointi ei ole pakollista, mutta se on ehdottoman tärkeää varsinkin, jos olet perustamassa yritystä. Monissa pienyrityksissä toimitaan usein taloutta sen enempää suunnittelematta, jolloin vasta jälkikäteen kirjanpidosta todetaan kuinka hyvin yrityksellä on mennyt. Budjetointi kuitenkin parantaa yrityksessä kustannustietoisuutta ja tuo taloudenpitoon suunnitelmallisuutta ja tavoitteellisuutta. Erityisesti aloittavan yrityksen kannattavuuden arvioimiseksi on aivan välttämätöntä etukäteen miettiä paljonko yrityksen tuotteita olisi mahdollista saada kaupaksi ja paljonko tuotteiden myynnistä olisi odotettavissa tuottoja sekä millaiset ovat suunnitellun yritystoiminnan kustannukset.

Tarvitsetko apua tai vinkkejä selkeän liiketoimintasuunnitelman tai toimivan budjetin laatimiseen? Me autamme erittäin mielellämme, ota yhteyttä ja jutellaan lisää!

Kevät on ihan kohta täällä ja seuraavassa silmänräpäyksessä on kesä. Kesämökit ja -asunnot kutsuvat luokseen rentoutumaan luonnonhelmassa ja ihailemaan kauniita järvimaisemia.

Talousavain Auringonlasku

Joskus lomasta huolimatta voi olla vaikea saada ajatuksia irti töistä ja yrityksen ylläpitämisestä. Voit olla fyysisesti kesämökillä lämmittämässä saunaa ja grillaamassa herkkuruokaa tai rantalomalla Kanarialla ja silti mieli harhailee keskenjääneissä projekteissa tai lomanjälkeisissä työtehtävissä.

Jos olet yrittäjä, kuulostaako tämä tutulta? Ei ole ihme, jos näin on, sillä vuoden 2014 hyvinvointibarometrin mukaan yrittäjät pitävät keskimäärin puolet vähemmän lomaa.

Kysymys kuuluukin: miten välttää liika stressaaminen ja sen sijaan taata maksimaalinen rentoutuminen loman aikana?

Ennen kuin lomasi alkaa, tee näin:

 1. Tee aikataulu ja yritä pitää siitä kiinni. Niin kliseiseltä kuin se voikin kuulostaa niin hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Tee kaikki tärkeimmät ja vaikeimmat tehtävät ensin ja pidä kiinni deadlineista.
 2. Mitä lähempänä loma on, ota vähemmän projekteja vastuullesi. Tee näin vain, jos se on mahdollista. Ei ole hyvä antaa tehtävien kasaantua ja jättää paljon kiinnikurottavaa loman jälkeen. Ja eikö vain, että lomalle lähtiessä paras tunne on se, kun jättää itselleen kirjaimellisen tai kuvaannollisen tyhjän pöydän odottamaan töihin paluuta!
 3. Jätä helpoimmat ja kevyimmät tehtävät viimeiseksi ennen lomaa. Ei ole mitään parempaa kuin astua lomalle viimeisestä työvuorosta levollisin mielin. Jos kuitenkin loppurutistukseen osuu juuri ne haasteellisimmat työt, pidä ansaittu palkinto eli loma kirkkaana mielessäsi.

Kun noudatat näitä vinkkejä, voit nauttia olostasi täysin rinnoin ja ottaa rennosti, kun lomasi vihdoin koittaa!


Jos kuitenkin yrityksen asioista johtuva stressi saa sinusta yliotteen, ei hätää! Meillä Talousavaimella on yrittäjille hyviä uutisia!

Talousavain kesä 2019 2

Talousavain tarjoaa yrittäjälle tuurausta kesälomakaudella 2019

Tuuraamme yrittäjiä tulevana kesälomakautena! Me laskutamme asiakkaat, maksamme laskut sekä käsittelemme ostotilaukset. Palvelumme kattaa siis kaikki yrityksen juoksevat asiat.

Tämä kaikki on mahdollista Briox-järjestelmän avulla, joka tarjoaa hyvän alustan tehdä ja jakaa asioita yhteisesti. Briox kehittää verkkopohjaisia ohjelmia, jotka tekevät mm. yritysten, yhdistysten, tilitoimistojen ja koulujen elämästä helpompaa. Saat pääsyn yritysjärjestelmään, joka on helppokäyttöinen ja jossa voit itse valita, mitä ohjelmia tarvitset. Kaikki on verkkopohjaista ja tallennetaan Brioxin omille palvelimille, joten voit itse työskennellä miltä tahansa liitetyltä laitteelta.

Tänä keväänä Briox yhdistyi Luovun, sähköisen matkalaskujärjestelmän, kanssa. Lue lisää Luovun ominaisuuksista Luovun verkkosivustolta!

Kun luotat yrityksesi hoitamisen meidän käsiimme, pyörät pyörivät jouhevasti lomasi aikana ja Sinä voit keskittyä rentoutumaan sekä lataamaan akkujasi!

Lomia odotellen ja tulevia aurinkoisia kevätpäiviä toivottaen,

Talousavain.Netin tiimi

Kun aloitin viime marraskuussa kevytyrittämisen, olin todella innoissani mutta minua myös tietenkin jännitti. Ennen päätöstäni minulla oli paljon mietittävää ja päätöksiä tehtävänä. Miten voin hyödyntää aiemmin hankkimaani tietoa ja kokemusta, ja ennen kaikkea; miten tehdä itseäni enemmän tykö ja etsiä uusia toimeksiantajia? Piti myös tehdä laskelmia ja päättää tuntiveloituksesta sekä tehdä liiketoimintasuunnitelma.

Kaikki lähti liikkeelle monen sattuman kautta.

payment

Uusi tulorekisteri astuu voimaan 1.1.2019. Tämä koskettaa erityisesti kaikkia niitä instansseja, jotka maksavat palkkoja. Palkkojen maksaja ilmoittaa reaaliaikaisesti tiedot tulorekisteriin, josta tiedot välitetään eri tiedon käyttäjille. Tietoa saavat vain ne, joilla on oikeustietoa saada eli Verohallinto, Kela, työttömyysvakuutusrahasto, työeläkelaitokset ja ETK. Henkilö voi myös itse nähdä omat tietonsa ja tarkistella niitä.


Mikä muuttuu?

Aloita kuukauden ilmainen ohjelmiston kokeilu ALOITA ILMAINEN KOKEILU