Yrittäjä – huolehdi itsestäsi!

Yrittäjän hyvinvointi

Yrittäjän hyvinvointi on kokonaisuus. Siihen vaikuttaa moni asia. Ja jos yrittäjä voi hyvin, myös yritys voi hyvin. Hyvinvointiin sisältyy mm. kiire, stressi, liikunta, ravinto, vapaa-aika ja kaikki, mikä voi vaikuttaa jollain tasolla yleiseen terveydentilaan.

Kohtele itseäsi kuin työntekijääsi
Kukaan ei ole pomosi, sinä itse olet. Sinun pitää osata pitää taukoja kuin työntekijä. Sinun pitää huolehtia omasta terveydestä ja osata myös lähteä lomalle ja pitää välillä vapaata perheelle.

Ajanhallinta
Kun ajanhallinta on kunnossa, vältyt stressiltä.

Se on myös hyvinvointia. Ajan hallinnassa sinun pitää tietää, mitkä asiat ovat tärkeämpiä sillä hetkellä. Sinun pitää oppia myös delegoimaan asioita. Jos sinulla ei ole työntekijöitä, joissain tapauksissa sinun kannattaa harkita myös ulkoistamista. Tämä tarkoittaa sitä, että annat toiselle yrittäjälle työtehtäviä joita hän tekee paremmin kuin sinä tai nopeammin kuin sinä. Tällä tavoin säästät omaa aikaasi ja voit keskittyä tuottaviin toimenpiteisiin. Kun sinun ei tarvitse yksin tehdä kaikkia, helpottaa se myös omaa hyvinvointiasi.

Kiire
Sinun pitää muistaa myös kiireellisinä aikoina pitää taukoja. Jos tämä unohtuu helposti, lisää muistutus omaan kännykkään tunnin välein. Tällä tavoin voit pitää pienen hetken ja venytellä ja huolehtia omasta hyvinvoinnistasi.

Keskity yhteen asiaan kerralla
Jos yrittäjä tekee monia asioita samaan aikaan, mistään ei tule koskaan valmista. Helpommalla pääset kun keskityt vain yhteen asiaan ja siirryt sitten eteenpäin.
Tehostat näin työtäsi ja vältyt suurimmalta stressiltä.
Säännöllinen ruoka
Yrittäjä kuluttaa päivällä energiaa yhtä paljon kuin työntekijä, joskus jopa paljon enemmänkin! Pidä siis säännöllisestä ruokailusta huolta myös työpäivän aikana. Käy kahvilla, syö lounas ja välipaloja. Työnteko sujuu paremmin kun keho on saanut tarpeeksi ravintoa ja nestettä.

Liikunta
Liikunnan avulla yrittäjä pysyy työkunnossa ja jaksaa välillä pidempiäkin työpäiviä. Liikuntaa voi harrastaa myös työn lomassa erilaisten venyttelyjen avulla. Näin paikat eivät jumita jos joutuu istumaan pitkään paikallaan.

Uni
Vaikka yrittäjällä olisi kuinka kiireinen aika, riittävä uni on välttämätöntä. Yrittäjän ei kannata tehdä töitä 24/7, sillä liiallinen univaje on haitaksi terveydelle.
Rauhaa vapaa-ajalla
Oli sitten rytmi yrittäjällä millainen tahansa, vapaa-ajalla kannattaa viettää rauhallisia hetkiä. Ne hetket tuovat lisää virtaa seuraavaan työpäivään.

Yrittäjä, älä tee töitä silloin kun olet vapaalla. Jos vastaat asiakkaille aukioloajan ulkopuolella, oppivat he sinun olevan aina tavoitettavissa. Kun tämä toistuu tarpeeksi monta kertaa, on totuttua tapaa vaikea unohtaa. Tämä voi kostautua myöhemmin juuri silloin kun oikeasti haluaisit hetken olla rauhassa.

Mitä jos sinulle sattuu jotain yrittäjä?
Yrittäjän hyvinvointi on kokonaisuus ja sinun pitää pitää siitä huolta. Mitä jos sinulle sattuisi jotain? Kuka sitten huolehtii yrityksestäsi?
Pidä huolta kokonaisuudesta: kunnosta, ravinnosta, unesta, rauhasta, jonka avulla voit hyvin niin työssä kuin vapaa-ajallakin.
Sinä olet yrityksesi. Kun pidät huolta itsestäsi, huolehdit myös yrityksestäsi.